19 Şubat 2021 Cuma

Merkür- İlk Gezegen



Merkür Gezegeni

4.880 kilometre çapındaki Merkür, Plüton'dan sonra güneş sistemindeki en küçük ikinci gezegendir . En küçük mesafesinde, Dünya'dan yaklaşık 75 milyon kilometre uzakta - Venüs ve Mars'tan önemli ölçüde daha uzakta . Gökkubbede, Merkür yalnızca altı ila 15 yay saniye (15 '') arasında görünür bir boyuta ulaşır - Mars, Jüpiter veya Satürn'den çok daha küçük ve büyük Venüs'ün yalnızca dörtte biri. Merkür'ün yansıtma gücü daha da kötü: 0.1'de albedosu tüm gezegenlerin en düşük olanıdır - tozlu Mars biledaha fazla ışığı yansıtır. Çok yakın güneşe çünkü Ama, yine de ulaşır görünür parlaklığını için yukarı -1,6 mag Sirius, parlak sabit yıldız gibi -. Pek çok yıldız gözlemcisi, küçük gezegeni asla bilinçli olarak görmedi. Güneşe yakın bir yerde, nadiren battıktan sonra veya alacakaranlıkta doğmadan önce parlar. Geceleri asla görülemez. Efsaneye göre, ünlü gökbilimci Nicolaus Copernicus'un bile Merkür'ü hiç görmediği için ölüm döşeğinde pişman olduğu söyleniyor.

Merkürün Özellikleri

Küçük Merkür'ü gözlemlemek istiyorsanız, dürbün kullanmak en iyisidir, daha da iyisi küçük bir teleskop. O zaman sadece azalan ya da artan orağını izlemekle kalmaz, onu gündüz gökyüzünde bile bulabilirsiniz. Ancak bunun için görüş çok açık olmalı ve ideal olarak güneş bulutlarla örtülmelidir. Veya bir binanın gölgesini kullanabilirsiniz. Güneşin önündeki sık geçişleri de kolaylıkla gözlemlenebilir, ancak yalnızca bir teleskopla - ve her zaman teleskoplar için özel bir koruyucu filmle!


İki ay akşam, iki ay sabah gökyüzünde En içteki gezegen canlıdır: Merkür sadece 88 günde bir, her dünyada yılda dört kez güneşin etrafında yarışır. Bu süre zarfında bir kez güneşin etrafında döndüğümüz için, Merkür bizi yılda üç kez solluyor. Alt kavşağında - akşamdan sabah gökyüzüne - tam olarak bizimle güneş arasında üç kez dolaşır. Merkür, güneşi küçük bir mesafeden yörüngede çevirir ve bu nedenle de gökyüzümüzde ona her zaman yakındır - en çok batısındaki veya doğusundaki bir takımyıldız.


Merkür Gökyüzünde görünmez

Ama tam da bu noktada ekliptik , yani gezegen düzlemi gökyüzümüzün üzerinde çok düz ilerliyor . Merkür, gökyüzünde güneşten 28 derece uzakta, ancak dağınık alacakaranlıkta ufkun hemen üzerinde. Ekliptiğin de çok dik olup olmadığını görmek daha iyi olurdu - ilkbaharda alacakaranlıkta ve sonbaharda sabah saatlerinde. Ancak o zaman Merkür, Güneş'e en yakın yörüngesinin noktası olan günberi içinde olduğundan, en büyük uzama için Güneş'e yalnızca 18 derecelik bir açısal mesafeye ulaşacaktır.ngesi o kadar eliptiktir ki, güneşten uzaklığı büyük ölçüde değişir. Batı veya doğu uzamasına olan açısal mesafesi , güneşten en uzak nokta olan yörüngesinin afelyonuna da ulaşırsa 28 dereceye ulaşabilir Bu, yılda tam olarak iki kez gerçekleşir: İlkbaharda güneşin batısında, sonbaharda doğuda. Bu nedenle Merkür ilk durumda sabah gökyüzünde, ikinci durumda akşam gökyüzünde bulunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder