20 Şubat 2021 Cumartesi

Dünyanın Yeni Bir Komşusu Var



Gökbilimciler Physics Today dergisinde Dünya'ya en yakın olanın Venüs veya Mars değil, Merkür olduğunu iddia ediyorlar .

Bu, en kısa mesafeyi değil, dünyadan ortalama uzaklığı dikkate alırsa doğrudur.

Messenger uzay aracının renkle işlenmiş bir fotoğrafındaki Merkür gezegeni , genellikle Dünya'ya en yakın olanıdır.

Güneşe En yakın Gezegen Merkür

Merkür, Güneş'e en yakın gezegendir. Bununla birlikte, yeni tanıma göre, güneş sistemindeki tüm gezegenler için en yakın komşu olacaktı.

Dünyaya en yakın gezegen hangisi? Çoğu insan bu iki gök cisiminden birini tahmin edecektir: Venüs veya Mars. Dünya nihayet bu iki gezegenin eliptik yörüngeleri arasında güneşi yörüngeye oturtuyor. Venüs, güneşe biraz daha yakın, Mars daha uzakta dolaşır. Bir sözlük veya fareye iki tıklama ile kimin dünyaya en yakın olduğunu çabucak öğrenebilirsiniz: Bu Venüs.

Ama şimdi gökbilimciler Physics Today dergisinde bir kişinin olayları çok farklı görmesi gerektiğini hesaplıyorlar . Dünyaya en yakın gezegen sorusu "yakınlık" tanımına bağlıdır: aslında kastedilen, bazen dünyaya en yakın olan gezegen midir? Gökbilimciler şunu iddia ediyor: Aslında, Dünya'dan ortalama uzaklığı en kısa olan gezegen hakkında olmalı. Dolayısıyla, biz insanların bulunduğu gezegen, şu anda hangi gezegenin en yakın olduğuna gelince çoğu günü işaret etmek zorunda kalırdık. Bu ışıkta bakıldığında, cevap şaşırtıcıdır: Dünya'ya en yakın gezegen Merkür'dür. Evet, Merkür, güneş sisteminin en iç kısmında merkez yıldızımızın etrafında dönen o belirsiz cüce, o kadar yakın ki kurşun onun üzerinde eriyecek ve güneşin çekim kuvveti onu neredeyse parçalara ayıracak.

Venüs çok daha sık güneşin diğer tarafındadır 

Bu olabilir mi? Bana dünyanın en yüksek dağı hakkındaki soruyu hatırlattı. Elbette, Everest Dağı, diyecektir. Ama burada bile her şey "yüksekliği" nasıl tanımladığınıza bağlı. Everest, deniz seviyesinden ölçüldüğünde dünyadaki en yüksek noktadır. Ayak ve zirve arasındaki yükseklik farkına bakarsanız, ayağın su altında olup olmadığına bakılmaksızın, Hawaii'deki Mauna Kea'nın 10.200 metre yüksekliğindeki kanadı Himalayalar'daki devden daha fazladır. Yüksekliği, zirve ile dünyanın merkezi arasındaki mesafe olarak tanımlarsanız, birden Ekvador'daki Chimborazo'nun tepesi rekor sahibi olur. İkincisi, dünyanın bir küre olmaması, ancak ekvator etrafındaki dönüşü nedeniyle daha yüksek enlemlerden daha kalındır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder